توجه داشته باشید
مادربرد Motherboard چیست ؟
مادربرد ، متشکل از مجموعه ای از انواع IC ها است که توسط یک تخته مدار الکتریکی به یکدیگر متصل شده اند . در حقیقت مادربرد ، اصلی ترین قسمت هر سیستمی است که مسیر ولتاژدهی به انواع قطعات موجود بر روی سیستم را مشخص می کند و منجربه فعال شدن قطعات و راه اندازی سیستم می شود .
لازمه راه اندازی تمامی قطعات اصلی و فرعی یک سیستم ، بر روی مدار آن تعبیه می شود و در اصطلاح ، با سوئیچ کردن مدار ، ولتاژ ورودی که توسط آداپتور به برد منتقل می شود ، توسط مسیرهایی که بر روی برد موجود هستند به قسمت های مختلف برد منتقل می شود و بسته به طراحی برد ، ولتاژ لازم برحسب نیاز ، به قسمت های مختلف برد ارسال می شود و به این صورت IC ، شروع به فعالیت می کند .
مادربرد یا برد مادر ، یک مدار بزرگ است که چندین مدار دیگر درون آن قرار گرفته و هر مدار ، درون مادربرد مخصوص به قسمتی است ؛ به عنوان مثال : مدار رم شامل IC هایی از جمله خازن ، فت و … می باشد که این IC ها برای قسمت رم مشغول به فعالیت هستند و با بروز کوچکترین اتفاقی برای یکی از IC ها ، قسمت رم در برد لپ تاپ ازکار می افتد و دستگاه شما دیگر تصویرنخواهد داد تا مشکل را برطرف کنید . در مادربرد چند چیپ تعبیه شده که این چیپ ها از اصلی ترین قسمت های برد دستگاه شما محسوب می شوند . این چیپ ها که با اسامی Cpu و Gpu ، Nbridge و Sbridge معروف هستند ، در برد فعالیت های مهمی را انجام می دهند . توجه داشته باشید که حضور تمامی چیپ ها در برد دستگاه شما الزامی نیست و تنها چیپی که حضورش روی برد الزامی است ، چیپ Cpu می باشد . در اصل منظور از الزامی نبودن حضور چیپ ها روی مادربرد آن است که بعضی از شرکت های سازنده ی مادربرد چیپ ها را با یکدیگر ادغام می کنند و شما وقتی برد را مشاهده می کنید ، در واقع به جای ۴ عدد چیپ ، سه چیپ و یا دو چیپ را مشاهده می کنید .
لازم به ذکر است که شرکت های تولید کننده مادربرد ، هر روز ایده های تازه تری برای راحتی و افزایش کیفیت کارشان ارائه می دهند و شما ممکن است هر روز با یک اتفاق جالب تری در مادربرد مواجه شوید .
هدف از ارائه مقاله مادربرد Motherboard چیست آشنایی شما کاربران و مطالعه کنندگان این مطلب ، با مادربرد می باشد و بهتر است تا پایان مقاله ی مادربرد Motherboard چیست با ما همراه باشید .
اجزای اصلی مادربرد
وجود یک سری از قطعات بر روی برد الزامی می باشد ، این قطعات عبارتند از:
– تراشه های حافظه ی بایوس .
– تراشه رم ها و جایگاه آنها که به اصطلاح به جایگاهشان بانک رم نیز گفته می شود .
– چیپ Cpu که بسیار حائز اهمیت است .
– باتری و محل اتصال آن .
– ورودی سوکت بلندگو بر روی برد .
– ورودی سوکت نمایشگر بر روی برد .
– ورودی سوکت تاچ پد بر روی برد .
– ورودی سوکت کیبورد بر روی برد .
– محل قرارگیری تمامی شکاف ها و اسلات ها بر روی برد .
– محل اتصال کابل پاور .
– یک سری خازن و IC که وجودشان بر روی برد بسیار حیاتی می باشد .
برای آشنایی بیشتر با انواع IC های موجود بر روی برد و طریقه ی عملکرد آنان ، می توانید به لینک انواع انواع IC ها مراجعه کنید .
یکی از مهم ترین IC های موجود بر روی برد ، IC بایوس نام دارد . این IC در بیشتر مواقع یک عدد می باشد و در بعضی از دستگاه ها دو عدد .
بایوس چیست ؟
بایوس مخفف کلمه ی Basic input / output system می باشد . زمانی که سیستم شما روشن می شود ، تمامی تست های اولیه و ثانویه را برای راه اندازی بوت سیستم شما انجام می دهد . در واقع بایوس یک نرم افزار / سخت افزار سطح پایینی است که کارهای ابتدایی برای راه اندازی سیستم شما را انجام می دهد .
بایوس یک حافظه ی فقط خواندنی است که وظایف اولیه را به عهده دارد . یکی از مهم ترین وظیفه ی آن Post یا Power on Self test می باشد که خطاهای موجود در دستگاه را با به صدا درآوردن بوق هایی نشان می دهد. این بوق ها به Beep معروف هستند .
درواقع حافظه ی بایوس را می توان Read / Write کرد که این کار توسط دستگاهی خاص و زیف های مربوطه انجام می شود . در بعضی مواقع بر اثر عوامل مختلف بایوس دچار مشکل می شود که برای رفع این مشکل بایوس باید یکبار دیگر برنامه ریزی شود . در بعضی از مواقع هم نیز شرکت های سازنده ی مادربرد ، آپدیت جدیدی از بایوس را ارائه می دهند و این اپدیت باید از سایت شرکت سازنده ی دستگاه دریافت شود و روی بایوس برنامه ریزی مجدد شود .
برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب بایوس چیست مراجعه کنید .
یکی دیگر از مهم ترین مدارهای موجود در مادربرد لپ تاپ ها ، مدار ۵v و ۳/۳ می باشد .
وظیفه ی این مدار، رساندن ولتاژهای مورد نیاز به سایر قسمت ها از جمله USB ، odd ، Lcd و … می باشد واز همین جهت یکی ازمدارهای پر اهمیت در برد لپ تاپ ها است و معمولا بیش از نیمی از اتصالی های برد لپ تاپ ها به این قسمت مربوط می شود .
انواع مادربرد ها از نظر ظاهری
– مادربرد نوع PC
– مادربرد نوع FS یا Full size
– مادربرد نوع mini AT
-مادربرد نوع ATX
– مادربرد نوع NLX
– مادربرد نوع LPX
مادربرد های PC و FS به دلیل بزرگ بودن از نظر ظاهری و اشغال فضای زیاد ، از رده خارج شده اند و دیگر از این نوع مادربردها در دستگاه ها استفاده نمی شود .
مادربرد های mini AT تقریبا تمامی استاندارد های لازم را دارد ، ولی به علت کوچکتر بودنشان نسبت به مادربرد های PC و FS ، بیشتر مد نظر قرار گرفتند و در دستگاه های امروزی از این نوع مادربرد ها استفاده می شود .
مادربرد LPX نیز مانند دو نوع قبل دارای سایزهای کوچک و بزرگ بود . داشتن قابلیت های مانند اتصال گره های اضافی ، سبب افزایش کیفیت این نوع مادربرد ها شده است .
مادربرد های ATX در سال ۱۹۹۵ طراحی شده اند و از نظر ظاهری شباهتی بسیار به مادربرد های mini AT دارند ولی از نظر باطنی ، با یکدیگر فرق می کنند . مادربردهای ATX دارای تهویه ی مناسب تر ، یک عدد جامپر بر روی برد و امکانات بهتری می باشد .
ودر آخر کار با مادربردهای NLX بسیار ساده و راحت بوده است و به راحتی می توان این سیستم را ارتقاء داد و از آن نگه داری کرد .
شرکت های معروف سازنده ی مادربرد ، که معمولا تولیداتشان از کیفیت خوبی برخوردار است عبارتند از :
– شرکت Asus ایسوس
– شرکت گیگابایت gigabyte
– شرکت ام اس آی MSI
– شرکت اینتل Intel
– شرکت ای اس راک (ASROEK)
مقاله ی مادربرد Mother board چیست ؟ برای آشنایی شما عزیزان با مادربرد و اجزای آن می باشد . امیدواریم که این مقاله مورد تأیید شما واقع شده باشد .
منبع : همه چیز درباره مادربرد