توجه داشته باشید
تعمیر آداپتور لپ تاپ
آداپتور ها یکی از اجزای لپ تاپ به حساب می آید که هر لپ تاپ برای عملکرد کامل و درست به آن نیاز دارد . کانون آرسده در این مقاله تلاش دارد تا اطلاعاتی به صورت کلی از تعریف کلی آداپتور و چگونگی تعمیر آن بخش در اختیار شما کاربر عزیز قرار دهد .
آداپتور چیست ؟
آداپتور یا منبع تغذیه تجهیزاتی الکترونیکی است که توانایی کاهش قدرت ولتاژ را دارد تا برای بقیه دستگاههای الکترونیکی با ولتاژ ورودی پایین قابل استفاده شود و به عنوان منبع تغذیه کارایی داشته باشد . آداپتور می تواند برق متناوب 220 ولت AC شهری را به شکل مستقیم و با اتصال به پریز به برق مستقیم DC مانند برق باتری تبدیل کند .
آداپتور جریان متناوب یک نوع مبدل الکتریکی میباشد ، این وسیله جریان متناوب برق با ولتاژ بالا را به جریان مستقیم با ولتاژ پایین تبدیل میکند . آداپتورهای جریان متناوب برای تأمین انرژی دستگاههای الکترونیکی که منبع تغذیه داخلی ندارند مورد استفاده قرار میگیرند . منبع تغذیه الکتریکی داخلی و آداپتورها دارای ساختاری مشابه هستند .
در اصل بیشتر مبدلهای جریان متناوب به جریان مستقیم منبعهای تعذیهای هستند که یک ترانسفرمر برای تبدیل ولتاژ بالا به ولتاژ کمتر، تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم ، فیلتر و تبدیل امواج و همچنین کنترل جریان الکتریکی را در خود جای داده است .
ویژگیهای آداپتورها ولتاژ-آمپر
در این بخش باید به شما کاربر عزیز بگوییم که همگی آداپتورهای موجود دارای دو بخش و دو مشخصه فنی مهم و اصلی می باشند که می خواهیم Hن دو مشخصه مهم و کاربردی را در اختیار شما قرار دهیم که عبارتند از :
۱. ولتاژ : اولین بخش مهم در آداپتور ها ولتاژ خروجی است که به دسته های مختلف داخل پرانتز تقسیم بندی می شود ( 3 ولت , 5 ,6 , 7.5 , 8 , 9 , 10 , 12 , 14 , 15 , 16 , 18 , 18.5 , 19 , 19.5 , 20 , 24 , 32 , 48 ولت )
۲. شدت جریان : دومین بخش مهم در آداپتور ها شدت جریان یا آمپر است . همگی آداپتورها با ولتاژهای ذکر شده در بخش بالا دارای شدت جریانهایی از 300 میلیآمپر تا 10 آمپر هستند . ( 300mA – 500mA – 1A – 1.5A – 2A – 3A – 4A -5A – 6A – 7A – 8A – 9A 10A )
انواع آداپتور
اگر بخواهیم به صورت کلی انواع آداپتور ها را برای شما بیان کنیم بدین صورت می باشد که آداپتور ها به سه دسته تقسیم بندی می شوند : دیواری ، رومیزی بین راهی یا دو طرف سیم . که هر کدام از آنها در شرایطی مخصوص مورد استفاده قرار میگیرند .
اطلاعاتی درباره آداپتور لپ تاپ
هر مدار قدرتی از یک بخش ورودی ، محافظ ، یک سوساز ،تقویت ، تبدیل ولتاژ ، تست ولتاژ و صافی و هم خروجی تشکیل می شود.
جریان متناوب AC یا درست تر آن است که همون برق شهر به محض ورود به مدار با یک عدد (F) فیوز و یک مقاومت جریان (NTC) و یک سری سلف و مقاومت و خازن (RCL) مواجه می شود تا از مدار در مقابل اتصالی های احتمالی محافظت بشه و هم جریان ناهماهنگ AC را هماهنگ تر کند .
در قسمت بعد جریان AC توسط یک پل دیود (BD) به نیم سیکل مثبت DC تبدیل می شود تا توسط خازن بزرگ (C) یک جریان صاف و تمیز به سمت ترانزیستور (Q) که وظیفه تشدید ولتاژ و جریان را دارد انتقال داده شود .
سپس با شدت به سمت ترانس کاهنده (L.T) شارش پیدا می کند ، لازم به ذکر است که این ولتاژ توسط ترانس کاهنده مجدد شکل نامنظم و نسبتا سینوسی به خودش می گیرد که به وسیله دیود های دوطرفه پر قدرت(D) یکسو می شود و توسط مدار RCL بعدی کاملا صاف و مرتب آماده ارسال و تغذیه لپ تاپ می شود ،البته توجه داشته باشید که در این قسمت یک ای سی IC کنترلی دیگر هم به عملیات اضافه می شود و برخی از فعالیت ها مانند ست بودن آمپر و همخوانی آداپتور متو لپ تاپ را بررسی می کند .
مشکلات آداپتور ها و چگونگی برطرف کردن آن
۱. کابل برق آداپتور را به پریز مدار لامپ سری اتصال می دهیم ،لامپ خاموش و روشن نمی شود .
راه حل : در این صورت مشکل می تواند از پاور جک یا کابل برق ورودی ،فیوز یا NTC یا خازن های مدار RCL اولیه و در نهایت خازن بزرگ اولیه مدار باشد .
۲. بعد از اتصال کابل برق آداپتور به پریز برق لامپ مدار سری ، لامپ یکسره روشن می ماند .
راه حل : اگر این مشکل برای اداپتور شما به وجود امده است اشکال از قسمت های دارای قطبیت می باشد مثل خازن بزرگ و خازن های RCL اولیه و انتها پل دیودها و حتی ترانزیستور تشدید قبل از ترانس .
نکته : در این حالت توجه داشته باشید که نمی توان ولتاژ گیری کرد و اگر به برق شهری وصل کنید کنتور شما دوچار مشکل می شود
۳. بعد از اتصال کابل برق آداپتور به پریز برق مدار لامپ سری لامپ روشن و خاموش می شود ،کابل را جدا کرده و این بار زیر 10 ثانیه دوباره اتصال می دهیم ،لامپ دوباره خاموش و روشن می شود.
راه حل : در این قسمت مشکل از خازن بزرگ است یعنی ترانزیستور ، ترانس و خازن های مدار RCL پایانی می باشد . برای تشخیص این مشکل می توانید همه قطعات را از مدار جدا کنید و مجدد با لامپ مدار سری تست کنید تا قطعه دارای مشکل را جستجو کنید . در مورد ترانزیستور ها می توان به راحتی با تست بوق بیزر یا بازر مولتی متر اتصالی بین پایه ها مشکل را متوجه شد .
چند نکته
در مدار تست لامپ سری ، هنگامی که گفته می شود در اتصال اول لامپ خاموش و روشن می شود ، بدین معنا می باشد که لامپ روشن و بعد از چند ثانیه خاموش می شود ، و نه آن که لامپ دستگاه شما چشمک بزند .
به این نکته نیز توجه داشته باشد که هنگامی که همه قطعات سالم هستند و فقط به محض اتصال آداپتور به یک مصرف کننده جریان قطع می شود ، مشکل از آی سی کنترلر آخر مدار می باشد یا حتی می تواند مشکل از کمبود ظرفیت خازن یا قدیمی بود خازن می باشد که با تعویض این مشکل نیز برطرف می شود .
امیدواریم از مطالعه مقاله تعمیر آداپتور لپ تاپ لذت برده باشید . کانون آرسده با این مقاله در تلاش است تا شما بتوانید به حل مشکلات آداپتور لپ تاپ خود بپردازید . در صورت به وجود آمدن هرگونه سوال یا مشکل بیشتر می توانید به این کانون اعتماد کرده و با ما در میان بگذارید .
سلام، مدتیه مشکلی برای یکی از لپتاپهای بنده ایجاد شده. لپتاپ وسترو ۱۵۱۰ کمپانی دل. اخیرا با وصل کرن آداپتور به برق، لامپ سر فیش آداپتور روشن میشود اما به محض اتصال آداپتور به لپتاپ، لامپ خاموش شده و اصلا شارژ کردنی انجام نمی شود. چراغ شارژ روی لپتاپ هم اصلا روشن نمیشود. ممنون میشوم اگر راهنمایی بفرمایید که اشکال از آداپتور است یا لپتاپ. سیستم با باتری شارژ شده در سیستمهای دیگر، به صورت معمول کار می کند. ممنون از لطفتون
سلام وقت بخیر
لطفا لپ تاپ خود را با شارژر دیگری تست نمایید . در صورت عدم رفع مشکل مجدد در این قسمت اطلاع رسانی نمایید . با سپاس ازشما